pomembne informacije pred odhodom v tujino 

bob te z veseljem spremlja tudi na tvojih potovanjih po svetu! da ne bo neprijetnih presenečenj na mesečnem računu, pa je zate pripravil nekaj napotkov pred odhodom v tujino.


pred odhodom preveri cene storitev

cene minut, klicev ter prenosa podatkov so lahko v nekaterih državah zelo visoke! zato ti bob svetuje, da pred odhodom vedno preveriš aktualne cene gostovanja, ki jih najdeš tukaj.

da se boš uspešno izognil visokim računom, namesto SMS sporočila ali klica rajši poišči wi-fi omrežje in komuniciraj preko interneta (WhatsApp, Viber, …), ter se premišljeno javljaj na klice, saj se tudi dohodni klici zaračunavajo.

v EU/EEA je uporaba precej brezskrbna, saj v skladu z Evropsko regulativo, veljajo pogoji kot doma. izjema je le, da v primeru dolgotrajnega gostovanja in pri večji porabi prenosa podatkov veljajo pravila pravične rabe. kako delujejo pribitki v primeru dolgotrajnega gostovanja v EU/EEA in koliko enot v EU/EEA gostovanju vključuje tvoj bob paket, enostavno preveri tukaj.

izklopi prenos podatkov!

si vedel da se pametni telefoni pogosto poskušajo povezati z internetom? tvoj telefon namreč skozi cel dan preverja ali imaš kakšno novo sporočilo, ali je potrebna posodobitev in tako dalje. zato ti bob svetuje, da mobilni internet redno izklapljaš in ga vklopiš le po potrebi ali pa rajši uporabiš lokalni wi-fi.

POZOR! izklop mobilnih podatkov pa vedno žal ni dovolj. zaradi uvedbe LTE omrežja in načina njegovega delovanja, se lahko tvoj telefon poskuša povezati v mobilni internet, tudi če imaš prenos podatkov izklopljen! pri tem pride do prenosa manjših količin mobilnih podatkov, vendar lahko to v določenih državah povzroči visoke stroške. zato bi bob svetuje, da dodatno izklopiš mobilno gostovanje ter spremeniš izbrano omrežje iz 4G/LTE na 3G.

izklop mobilnega gostovanja

  • Android: pojdi v nastavitve > povezave > mobilno omrežje > podatkovno gostovanje. tam enostavno urejaš vklop in izklop.
  • iOS: pojdi v settings > mobile data options > data roaming. tam lahko enostavno urejaš z izbiro on/off.

preklop iz omrežja 4G/LTE na 3G

  • Android: pojdi v nastavitve > povezave > mobilno omrežje > prednostno omrežje. tam izberi 2G/3G.
  • iOS: pojdi v settings > mobile data options > voice & data. tam izberi 3G.

zgoraj opisana so generalna navodila, poimenovanje in nastavitve se lahko razlikujejo glede na blagovno znamko in verzijo telefona.

poskrbi za pravilne APN nastavitve!

za nemoteno delovanje interneta in MMS sporočil tako doma kot v tujini, ti priporočamo da preveriš svoje nastavitve v mobilni napravi.

pri večini telefonov se nastavitve dostopnih točk (angleško Access Point Names; APN) nahajajo v nastavitvah mobilnega omrežja. za pomoč lahko preveriš slikovno predstavitev postopka na povezavi tukaj.

v kolikor si predplačnik, poskrbi za trajne vezi!

kot predplačnik izkažeš trajne vezi tako, da se z dokazilom zglasiš na eni izmed lokacij, ki jih najdeš tukaj. ko izkažeš trajne vezi, boš lahko vse storitve v EU/EEA gostovanju uporabljal kot doma oz. po pogojih gostovanja v tujini.

v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da storitev v tujini ne boš mogel uporabljati ali pa se ti bodo ob tem zaračunali pribitki.

limit stroškov v gostovanju

vsi bob uporabniki imajo samodejno nastavljen limit porabe prenosa podatkov v tujini in sicer na 60 €, kar velja po vsem svetu. o porabi limita si sproti obveščen prek SMS sporočila, limit pa lahko tudi spreminjaš.

na voljo imaš 60, 120 ali 180 € limita na obračunsko obdobje, lahko pa si ga tudi izklopiš. spremembe lahko urejaš kar preko SMS sporočila s ključnimi besedami poslanimi na številko 4545.

ključna beseda
DATA LIMIT 60 limit je nastavljen na 60 €
DATA LIMIT 120 limit je nastavljen na 120 €
DATA LIMIT 180 limit je nastavljen na 180 €
DATA LIMIT STOP limit je odstranjen

če obvestil o limitu ne želiš prejemati, enostavno pošlji SMS s ključno besedo DATA INFO STOP. limit bo še vedno ostal, o njem le ne boš več posebej obveščen.

pred odhodom v tujino vedno preveri aktualni cenik gostovanja, ter nastavitve tvojega aparata. v izogib nepričakovanim stroškom, ne pozabi izklopiti podatkovnega gostovanja ter preklopiti omrežni način iz 4G/LTE na 3G.
pogoji in dokumenti politika zasebnosti obvestila kontakt osebna izkaznica informacije o piškotkih natisni