kako poskrbim za brezhibno delovanje mobilnega interneta? 

mobilni internet je noro super koristna stvar, še posebej kadar si v tujini in želiš kaj preveriti – na primer kdaj je tvoj let? kje se nahaja tisti priljubljeni spomenik? kje je tvoj hotel? zato je bob zate pripravil napotke, kako poskrbeti, da bo internet deloval brezhibno tako doma kot v tujini.


prvi korak – preverimo osnove

osnovnih faktorjev za delovanje mobilnega interneta je kar nekaj, spodaj pa te bob opozarja na najpogostejše:

 1. ali imaš telefon, ki podpira internetno povezavo?

  morda se sliši smešno, a še vedno obstajajo telefoni, ki ne omogočajo internetne povezave. to so največkrat osnovni telefoni na tipke. če nisi prepričan ali tvoj telefon omogoča dostop do mobilnega interneta, ti priporočamo da preveriš v navodilih telefona.

 2. ali imaš kartico SIM, ki podpira 4G/LTE povezavo?

  kartice SIM, ki podpirajo 4G/LTE povezavo se imenujejo USIM kartice. mobilni internet boš lahko uporabljal tudi če imaš navadno kartico SIM, vendar bo tvoj internet šibal veliko hitreje z USIM kartico :) če nisi prepričan katero kartico imaš, enostavno pokliči na 068 680 680, kjer bomo z veseljem preverili in jo tudi brezplačno zamenjali, v primeru da še vedno uporabljaš starejšo SIM kartico.

 3. ali imaš vklopljeno povezavo do mobilnega interneta?

  na pametnih telefonih lahko po navadi zelo enostavno preveriš ali je mobilni internet vklopljen ali ne. le s prstom podrsaj navzdol po zaslonu in prikazale se ti bodo nekatere osnovne storitve. takšen znak (na sliki desno) po navadi prikazuje povezanost z mobilnim internetom. če je znak obarvan oz. sveti, pomeni da je mobilni internet vklopljen.

  v kolikor se nahajaš v tujini, poskrbi da imaš omogočeno tudi mobilno gostovanje, saj ima veliko telefonom samodejno onemogočeno to opcijo. to po navadi najdeš v nastavitvah telefona, pod sekcijo »povezave« in nato »mobilna omrežja«. Pod sekcijo »podatkovno gostovanje« preveri ali imaš vklopljenega ali ne. vendar POZOR! mobilno gostovanje lahko povzroči visoke dodatne stroške , še posebej izven Evropske unije. če se želiš pred tem obvarovati, ti svetujemo da imaš to opcijo izklopljeno in v tujini uporabljaš le wi-fi omrežja.

drugi korak - preverimo dostopne točke (še posebej pred odhodom v tujino!)

kje preverim nastavitve?

lokacije nastavitev se pri različnih telefonih rahlo razlikujejo, po navadi pa se to nahaja v nastavitvah v sekciji »povezave«(ali na primer »več« pri Huawei aparatih), nato izbereš »mobilna omrežja« in nazadnje »imena dostopnih točk« (ali »dostopne točke«).

po navadi imaš že vneseni dve točki. ena je namenjena MMS sporočilom, druga pa povezavi do mobilnega interneta. s klikom na tisto točko, ki v imenu vsebuje »internet«, boš lahko podrobneje pogledal ali so tvoji podatki vneseni pravilno. kateri podatki morajo biti vneseni preveri spodaj pri obveznih nastavitvah (kako odprem novo dostopno točko?).

v kolikor opaziš, da tvoji podatki niso pravilno vneseni, se vrni na prejšnji zaslon in klikni gumb »dodaj« ali »nov APN« ter s pomočjo spodnjih navodil odpri novo dostopno točko.

kako odprem novo dostopno točko?

ko v nastavitvah najdeš obstoječe dostopne točke, enostavno klikni gumb »dodaj« ali »nov APN« (odvisno od aparata) in nato vnesi podatke v desni tabeli.

novo dostopno točko shrani in se vrni na seznam dostopnih točk. na seznamu poskrbi da je označena ta dostopna točka, ki si jo ravnokar ustvaril, nato pa ponovno zaženi telefon.

v pomoč ti je bob pripravil tudi slikovna navodila. v njih najdeš primer nastavitev na Samsung in Huawei aparatih. preveri jih tukaj.

obvezne nastavitve
ime dostopne točke/APN: internet
uporabniško ime: ni nastavljeno
geslo: ni nastavljeno
vrsta APN: default,supl
vrsta APN: ipv4

tretji korak – veselo surfaj po internetu kjerkoli in kadarkoli! ;)

pogoji in dokumenti politika zasebnosti obvestila kontakt osebna izkaznica informacije o piškotkih natisni